Az Ablonczy Vegyitermék Technikai Kft. stratégiájában a vállalat tevékenységi körének diverzifikációja kiemelt szerepet töltött be az elmúlt években. A közel 20 éves vegyipari és műszaki K+F tapasztalatainkra alapozva, valamint a piaci folyamatok változásait figyelemmel követve egy új ágazatokba való belépés lehetőségét kínáló fejlesztési program megvalósítását kezdtük el. E stratégia része a saját szuperkritikus széndioxid extrakciós kapacitás létrehozása és kísérleti fejlesztési program megvalósítása a projektben megfogalmazott célkitűzések mentén.

A GINOP-2.1.1.-15.-2015-00125 projektünk központi eleme egy ipari méretű 3 x 100 liter kapacitású szuperkritikus széndioxid extrakciós üzem létrehozása volt, amely révén jelentős volumenben leszünk képesek olyan alapanyagokat és adalékanyagokat gyártani, amelyek felhasználási területe rendkívül széleskörű. A projekt megvalósítása során jelentős időt fordítottunk a rendszer megtervezésére, valamint a működtetési feltételek optimalizálására, melynek eredményeként 2018 márciusában elindulhatott a méretű 3 x 100 liter kapacitású szuperkritikus széndioxid extrakciós rendszerünk próbaüzeme.

A kísérleti-fejlesztési tevékenység alapját biztosító laborkísérletekhez a kisméretű és pilotméretű szuperkritikus széndioxid extrakciós rendszert használtunk. A projekt során számos biomedicinában, élelmiszeriparban és gyógyszeriparban alkalmazható kivonat előállítását terveztük meg és dolgoztuk ki. A fő irány az almatörkölyből készített pektin előállítása, valamint sütőipari alapanyagok és adalékanyagok gyártása volt.

A projekt megvalósítása során világossá vált, hogy az általunk kifejlesztett technológia és a létrehozott extrakciós kapacitás számos egyéb lehetőséget rejt elsősorban a biomedicina, a természetes hatóanyagok kutatása, a vegyipar és az élelmiszergyártáshoz szükséges adalékanyagok előállítása területén. Ennek megfelelően az extrakció során kiinduló anyagként számos különböző eredetű, szemcseméretű anyagot is képesek leszünk különböző halmazállapotú, összetételű és funkciójú alapanyagok gyártására alkalmazni.

A projekt megvalósítása során alapanyagok széles választékának extrakciójával kísérleteztünk különböző volumenben. A kísérletek során alkalmazott nyomás- és hőmérsékleti értékek, az alapanyagok szemcsemérete, fizikai tulajdonságai egy szerteágazó, összetett kísérleti fázist eredményeztek.